12 Aralık 2011 Pazartesi

Behçet Hastalığı

Behçet Hastalığı ilk defa 1937 senesinde Türk dermatoloji profesörü Doktor Hulusi Behçet tarafından tarif edilmiştir.Behçet hastalığı, ağızda ve genital bölgelerde yaralara ve göz kısmında iltihaba neden olan kronik bir hastalıktır.
Behçet hastalığı görüldüğü her hastada farklı bir görünüm çizer. Bazı insanlarda bu hastalık daha hafif etkilidir.Bazılarında ise bunun tam aksine daha şiddetli olduğu görülür ve bunun sonucunda menenjite varana kadar kötü sonuçlar doğurabilir.Bu bulgular genellikle hastalığın ilk belirtileri görüldükten aylar, hatta seneler sonra ortaya çıkar. Hastalığın belirtileri uzun süreli devam edebileceği gibi birkaç hafta gibi kısa sürede de geçebilir.


Behçet Hastalığı Nedeni

Behçet hastalığı tam olarak herhangi bir neden bağlanamamıştır.Fakat tıp dünyasının bu hastalık konusunda buluştuğu ortak nokta damarların iltihap kapmasıdır.Bu iltihabın nedeni hakkında da çeşitli ikilemler bulunsa da iltihapların nedeninin bağışıklık sistemi olduğu kanısına varılmıştır , fakat bu iltihabı başlatan tepkimenin ne olduğu konusunda kesin bir bilgi yoktur.

Behçet hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir.Hastalığın ilerlemesinde başta bağışıklık sistemi olsa da , genetik kalıntılar da bu hastalığın nedenleri arasında yer almaktadır.Ayrıca çevresel faktörlerin de (virüs/bakteri) bağışıklık sistemi zayıf kişilerde Behçet hastalığına yol açtığı sanılmaktadır.
Behçet Akdeniz bölgesi ülkeleri, Türkiye, İran, Asya ülkeleri, Uzak Doğu, Japonya gibi ülkelerde oldukça sık görülmektedir.Genelde yirmi ve otuz yaş arası insanlarda görüldüğü belirtilse de her yaşta görülebilir.

Behçet Hastalığı Tedavisi

Tıp dünyası Behçet hastalığına etkin ve kalıcı bir tedavi bulamamasına rağmen, hastalık ile ilgili geçerli ilaçlarla çoğunlukla belirtileri kontrol altına alabilmek mümkündür. Tedavide amaç, yakınmaları azaltmak ve sakatlık ya da körlük gibi olumsuz sonuçları olabildiğince en aza indirmek hatta önlemektir.Tedavi sürecinde kullanılacak ilacın hangisi olacağı ve tedavinin süresi hastanın durumuna bağlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder