25 Ekim 2011 Salı

Hepatit Hastalığı

Hepatit hastalığı, karaciğerin iltihap kapmasıyla bu organın dokusunda meydana gelen hasar sonucu meydana gelen bir hastalıktır.Hepatit hastalığı tedavi edilmediği takdirde ve gerekli önlemler alınmadığında bir karaciğer hastalığı olan siroz hastalığını da yol açabilir.Bu yüzden hepatit hastalığı, uzmanlar tarafından vücutta büyük tahriplere yol açacak bir hastalık olarak tanımlanıyor.Hepatit hastalıklarının bazıları virüslere bağlı olduğu halde, bazıları ise virüslere bağlı olmadan meydana gelmektedir.

Günümüzde hepatit hastalığının en çok rastlanılanı ise virüse bağlı olarak meydana gelenleridir.Bunlara viral hepatit denir.Viral hepatitlerin karaciğerde taze ve ateşli bir şekilde etki göstermesine “akut viral hepatit” denir. Bu virüsün hastalığın altı aydan fazla sürmesine neden olması sonucu görülen hepatit hastalığına ise “kronik viral hepatit” denir.

Ülkemizde ise viral hepatit ile sarılık hastalığı karıştırılmaktadır.Buna paralel olarak her viral hepatit halk arasında sarılık olarak adlandırılmaktadır.Sarılık, bir hastalık değil bir belirtidir.Bu bağlamda düşünüldüğünde sarılık bir çok hastalığın belirtisi olarak kendini göstermektedir.Örnek vermek gerekirse safrada taş olması da sarılık belirtisine neden olur veya yeni doğan bebeklerde görülen sarılık belirtilerde bunlara paraleldir.Bu tip sarılık belirtilerin viral hepatitle bir bağlantısı yoktur ve insandan insana bulaşmaz.
Hepatitin nedenleri:


  • Hepatit hastalığına neden olan virüsler
  • Bazı ilaçlar (sinir hastalıklarının tedavisinde kullanılan chlorpromazin veya verem tedavisinde kullanılan INH gibi ilaçlar )
  • Alkol
  • Radyasyon
  • Bazı mikroplar
  • Genetik olarak sahip olunan karaciğer hastalıkları ve benzeri genetik rahatsızlıklar